Учените в Исландия дълго време очакваха изригването на вулкана в Югозападната

...
Учените в Исландия дълго време очакваха изригването на вулкана в Югозападната
Коментари Харесай

След изригването на вулкан в Исландия: Граждани все още имат надежди, че ще се върнат в домовете си

Учените в Исландия дълго време очакваха изригването на вулкана в Югозападната част на страната. Така че неговото изригване в понеделник вечерта не беше изненада. Районът е деен от повече от две години, а през последните седмици хиляди дребни трусове раздрусаха местността. Според сеизмолога на метеорологичната работа на страната Кристин Йонсдотир активността на вулкана се понижава.
Огромна изненада е, че интензивността на лавата понижава. Не виждаме деяние в кратерите, които бяха рискови през вчерашния ден.
Кристин Йонсдотир, сеизмолог

Новината може да донесе известно облекчение за 4000-те евакуирани поданици на град Гриндавик, които бяха помолени да изоставен домовете си още през ноември. Тогава хиляди дребни трусове разтърсваха региона в продължение на повече от две седмици. Учените настояват, че сега няма заплаха лавата да доближи града, туристическата атракция  " Синята лагуна " или основни структури като близката електроцентрала. Малка обаче остава надеждата, че жителите на Гриндавик ще могат да се върнат в домовете си скоро.
Не можем да направляваме природата, само че държавното управление би трябвало да ни даде някакви отговори. Не е добре да се оставят хората в неизясненост в продължение на седем седмици.
Орн Сигурдсон, гражданин на Гриндавик

Исландия е един от най-вулканично дейните региони на Земята. На територията и се намират 32 дейни вулканични обекта. Тя изригва приблизително на всеки четири до пет години - въпреки че от 2021 година насам честотата се е нараснала. Страната се намира на върха на вулканична гореща точка и на така наречен средноатлантически било, който представлява огромна цепнатина в океанското дъно, породена от разделянето на Северноамериканската и Евразийската тектонична плоча. Когато плочите се раздалечават, нова магма се издига, с цел да запълни празнините, предизвиквайки трусове и вулканична интензивност.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР